Tip 1. Het schrijven van een sollicitatiebrief

Schrijftips voor een goede sollicitatiebrief
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is een cruciale stap in het sollicitatieproces. In deze brief licht je toe waarom je specifiek bij dat bedrijf solliciteert en waarom juist jij de ideale kandidaat bent.

Steeds meer sollicitatieprocedures worden online afgehandeld. Dit is natuurlijk heel makkelijk, maar juist daarom is het goed om eerst goed na te denken over hetgeen je wilt vertellen, fouten zijn namelijk snel gemaakt. Wij raden je aan om altijd een sollicitatiebrief op te stellen volgens de opbouw die hieronder is beschreven. Als je vervolgens online solliciteert en je de velden moet invullen, kun je de informatie uit je sollicitatiebrief hiervoor gebruiken. Op deze manier ben je gegarendeerd dat je altijd een goedlopend verhaal hebt en dat je alle nodige informatie toestuurt. Heb je toch nog informatie over waar geen specifiek veld voor is? Zorg dan dat je de complete brief als document verstuurt.

De opbouw

Jouw gegevens
Sollicitatiebrieven hebben een vaste opbouw. Je begint altijd met je eigen naam, adres en e-mailadres. Deze informatie staat uiteraard ook in je CV (zie tip 2), maar hoort ook thuis bovenaan de sollicitatiebrief.

Gegevens van de ontvanger
Na je eigen gegevens benoem je de gegevens van het bedrijf en de persoon waar je de brief naartoe stuurt. Je begint met de naam van het bedrijf, daaronder schrijf je T.a.v. (let op de hoofdletter!) plus de naam van de persoon binnen het bedrijf waar je de brief naartoe stuurt, gevolgd door het adres van het bedrijf.

Plaats en datum
Onder de gegevens schrijf je de plaats en de datum van het schrijven van de brief.

Onderwerp
De plaats en datum worden gevolgd door het onderwerp. Het is krachtig om een specifieke titel te gebruiken, meer dan alleen ''sollicitatie''. Een aantal voorbeelden:

 • Onderwerp: open sollicitatie Reisadviseur
 • Onderwerp: sollicitatie Customer Service Medewerker
 • Onderwerp: sollicitatiebrief voor vacature Systeem Beheerder

Aanhef
Voor de aanhef adviseren wij om te beginnen met het woord ''Geachte'', met dat woord zit je altijd goed. Gebruik verder bij een mannelijke ontvanger het woord ''de heer'' in plaats van ''meneer'' en schrijf altijd het eerste en het laatste woord van een achternaam met een hoofdletter, voorbeelden:

 • Geachte de heer De Jong,
 • Geachte mevrouw Van den Broeck,
 • Geachte mevrouw Herring,

Inleiding
De sollicitatiebrief is vaker wel dan niet het eerste wat jouw potentiële nieuwe werkgever van je leest. Zorg er daarom dus voor dat je de interesse wekt en dat je brief niet linea recta in de prullenbak belandt. Interesse wekken gebeurt in de inleiding van de brief en kan op verschillende manieren worden bereikt. Een aantal voorbeelden:

 1. Je laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan, door bijvoorbeeld een aantal specifieke doelen te benoemen waar het bedrijf naar streeft.
 2. Je legt uit waarom je zo enthousiast bent over dit bedrijf en wat je het meeste aanspreekt aan de functie waar je op solliciteert.
 3. Het is natuurlijk helemaal mooi als je iemand kent die al binnen het bedrijf werkt, als dit het geval is moet je deze persoon zeker benoemen.

Naast het wekken van interesse is het belangrijk dat je benoemt op welke functie je solliciteert.

De brief
Nu komt de kern van de sollicitatiebrief. Hier vermeld je waarom juist jij de ideale kandidaat bent voor de functie. Het is ook van essentieel belang dat je alle redenen goed onderbouwt. Geef concreet bewijs dat je echt over de vermelde capaciteiten beschikt.

Het is wenselijk om de lengte van de zinnen in de kern af te wisselen, hierdoor leest de brief prettiger. Houd de alinea’s kort, met zo’n 4 à 5 regels per alinea, dan is de kans groter dat de brief wordt gelezen.

Afsluiting
Bij de afsluiting is het bijzonder belangrijk dat je er een ''call-to-action'' in verwerkt. Dat wil zeggen: de lezer van de brief moet subtiel worden gestimuleerd om actie te ondernemen. Dit kan zijn dat hij of zij contact met jou moet opnemen, maar beter is om het balletje bij jezelf te houden en de lezer te informeren dat jij contact met hem of haar opneemt op een bepaalde dag. Geef de lezer wel de kans om contact met jou op te nemen als dit voor hem of haar niet uitkomt.

Vermijd in de afsluiting cliché zinnen en wees origineel en vooral jezelf. Neem wel de ruimte om de lezer alvast te bedanken voor zijn of haar tijd.

Ondertekening
Gebruik voor de ondertekening altijd ''Met vriendelijke groet,'' of ''Hoogachtend,'' met dezelfde reden als bij de aanhef: je kan nooit fout zitten. Laat genoeg ruimte over voor je handtekening en sluit af met je naam.

Tips:

 • Doe er alles aan om fouten te voorkomen. Lees zelf je brief een aantal keer door en kijk of deze goed loopt en of deze klopt. Laat je brief ook nakijken door iemand anders.
 • Pas marketing toe: vertel niet wat je zelf wil vertellen, maar vertel wat de lezer wil horen. Kijk er wel voor uit dat je niet gaat overdrijven.
 • Vermijd, buiten T.a.v., alle afkortingen. Schrijf alles voluit.
 • Houd er met de layout rekening mee dat veel lezers vanaf een beeldscherm lezen.
Nederlands